Kort og godt fra EU's maskinrum

Udsendelserne er en del af en serie adskillige udsendelser der alle tager pulsen på EU. Udsendelserne er produceret af journalist Jan Simmen (se hans linkedIn profil her) på vegne af Radio Mælkebøtten med støtte fra Europanævnet.

  

Podcast magasinprogrammer istedet for kortere

Interview

Hvis du er til længere udsendelser/podcast's om eu, så har vi også det.

Udsendelser og podcast's i magasinlængde laver vi også løbende. Dels kan du finde en lang række udsendeler under menu-punktet "podcast" eller ved at trykke her.

Men du kan også høre udsendelser der går mere i dybden med EU og Europa som omdrejningspunkt.

I vores programserie "EU Indefra" går vi rigtig i dybden med EU og EU politikken.

Du kan finde den programrækken her

 

Kort og godt fra EU's maskinrum

Her følger udsendelserne/podcast's i vores udsendelsesrække, der tager pulsen på EU og EU landene.Vaccinestatus og strategi: Europæisk kæmpe-bedrift eller bevis på et EU i krise?

Ursula Van der Leyen, kunne bringe en glad nyhed på en pressekonference i Bruxelles forleden: 70 procent af alle europæere er færdig vaccinerede.

Som EU’s mest magtfulde person siger i udsendelse, så er det ifølge hende en fantastisk bedrift. 250 mio mennesker der vaccinerede.

Men, som hun forklarer , så gror træerne ikke ind i himlen. Pandemien er ikke over endnu, mange mangler at blive vaccinerede. Og det skal helst ske hurtigt, for at undgå en ny bølge af syge. Så derfor opfordrede hun alle europæere, der endnu ikke er vaccinerede, til at blive det. Det er den eneste måde at beskytte ikke bare sig selv, men faktisk også alle andre imod sygdommen på, lød opfordringen fra Van der Leyen, der trods sit hollandsk klingende navn, er tysker.

Men EU’s ambitioner stopper ikke med at vaccinere bare sine egne borgere. Som kommissions-forkvinden forklarer om lidt, så er pandemien global. Den vil blive ved med at være en trussel så længe den ikke er udryddet på globalt plan. Derfor har den europæiske union et program, der skal sørge for, at lande med borgere der har lave eller mellem-lave indtægter får foræret vaccinerne af EU. Eller rettere af EU’s medlemslande.

Det lyder måske godt alt sammen, men alligevel er ikke alle danske EU-politikere hverken overbeviste eller glade. Hør hvorfor, og hør danske MEP'ere give kommissionen et bar borgerlige ord med på vejen. I bogstaveligste forstand...

Hør historien her (12Min00sek)
IMF-penge hjælper diktator og modvirker EU sanktioner

Det her er en paradoksal historie.Mens EU sanktionerer diktatoren i Hviderusland, Belarus, så giver den Internationale Valutafond, IMF, landet penge. Ikke bare småpenge, men milliarder der kan være med til at forlænge diktatorens tid ved magten. Ja, måske ligefrem styrke den.

EU har skruet bidselen på overfor Aleksandr Lukansjenko allerede i 2020, og indført hårdere og hårdere økonomiske sanktioner imod landet og især magthaverne. De sanktioner blev især indført da hans luftvåben på ordre af ”præsidenten”, tvang et civilt rutefly til at lande i sin hovedstad. Angiveligt fordi der var terrorister ombord. Det var der ikke, men til gengæld var der en kritisk journalist på ferieflyet, som straks blev arresteret og sandsynligvis tortureret. Det samme gjaldt hans kæreste.

Det med at hijacke et civilt fly blev lige et nummer eller to for broget for EU landene, og der blev indført økonomiske sanktioner i håb om, at de så ville drive præsidenten og hans folk i retning af mere demokratiske valg, mindre vold og færre drab. Ja, vores udenrigsminister samt adskillige EU parlamentspolitikere håbede endda på, at det ville være medvirkende til, at præsidenten og hans folk blev sat af magten. Andre så gerne, at sanktionerne blev endnu hårdere, deriblandt Magrete Auken og Niels Fuglsang.

Men hele indsatsen er nu sat adskillige skridt tilbage. Den internationale Valutafond har nemlig sagt ja til økonomisk hjælp på hele 5,8 mia kroner. Hør vores analyse

Hør historien her (4Min30sek)
EU-ambassade: Over 100 glemt og overladt til Taliban-myrderier

Over 100 lokalt ansatte i EU’s ambassade i Kabul er blevet glemt. De kan ikke få asyl nogen steder, også selv om det skulle lykkedes dem at flygte fra Talibans fanatiske styrker. EU kan nemlig ikke selv give asyl eller evakuere nogen, det kan kun medlemslandene. Det er der pt ingen der har lyst til. Det danske udenrigsministerie svarer kort fortalt udenom, mens EU kommissionen slet ikke svarer på spørgsmålet om, hvad der nu skal ske med de over hundrede afghanere, der har været ansat i EU ambassaden i Afghanistans hovedstad. Den historie vender vi tilbage til.

Men vi giver også et bud på hvad der venter de glemte og efterladte ansatte. Et uhyggeligt billede tegner sig.

Hør historien her (7Min)
Grønt landbrug: Sorte udsigter

Europas landbrug er under pres for at leve op til mere klimavenlige målsætninger. Den grønne revolution, som politikerne så ofte taler om, ser dog foreløbig ud til at have strenge kår.

EU’s tre dele, parlamentet, EU Kommissionen og Ministerrådet er langt fra enige. Kernen i striden er hvor mange milliarder af landbrugsstøtten der skal gå til målrettede tiltag, der skal gavne klimaet. EU Kommissionen har desuden lagt op til at de enkelte lande af sig selv kan stille endnu skrappere krav til deres eget landbrug, end hvad det kommende kompromis vil medføre. EU Parlamentet, som den klart mest klimavenlige del af EU lægger op til, at hele 30 pct af landbrugsstøtten fremover skal gå til landbrug, der ikke skader eller ligefrem gavner klimaet. Danske EU Parlamentariker Asger Christensen fra Venstre fastslår overfor os, at landbruget faktisk kan være med til at hive CO2 ud af atmosfæren, i stedet for at øge udslippet. Men det kræver, at det europæiske landbrug er med på tanken om at støtte grønne landsbrugsteknologier. For at spørge til udsigterne til en mere klimavenlig og grøn landbrugspolitik har vi ringet EU Parlamentsmedlem Christels Schaldemose op, for at høre om de forhandlinger der lige nu, går ind i en slutfase. Og den socialdemokratiske politiker svarer sådan her på vores spørgsmål:

- Der arbejdes lige nu på det, men forhandlinger er meget hårde. Det europæiske landbrug er slet ikke med på at reducere deres CO2 udslip. De vil gerne slippe. Eller også få yderligere kompensationer. Det er jeg, og mine andre danske kollegaer, meget uenige i, fastslår den danske EU politiker.

Ifølge hende er det danske landbrug også indstillet på, at en større del af landbrugsstøtten skal gå til et mere klimavenligt landbrug.

Hør historien her (3Min 40s)
EU-kommissær Vestager slår på diplomatiske krigstrommer overfor Kina

Den danske EU kommissær tager først mundbindet af lige inden hun begynder at tale i mikrofonen. Men hun holder sig ikke tilbage. Man kan sige, at hun og EU Kommissionen tager ”bladet fra munden”. Imellem linjerne lader hun nemlig krigstrommerne spille, selv om det måske ikke lyder sådan. Krigstrommerne bliver nemlig pakket ind i en særlig indpakning vi kunne kalde for… diplomatisk tale. De her trommer gælder især Kina.
Hvorfor og hvordan kan du høre i vores udsendelse, hvor både den danske kommissær og DI får taletid.

Hør historien her (12min:30s)Sidste chance for Rusland

Niels Fuglsang er bekymret. Han er medlem af Europa Parlamentet for socialdemokratiet, og han ser med stor bekymring på udviklingen i Rusland. Især fængslingen af oppositions politiker Navalnyj har den danske politikers opmærksomhed. Her følger en historie om læger der dør som fluer, en gas-rør ledning og storpolitik. Men mest af alt minder det her om en dårlig spionfilm. Det tragiske er bare, at det ikke er film... Hør historien her (4Min)